Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

TuTo uitti Jokipoikia Kupittaalla

TuTo marssi ensimmäistä kertaa kotihalliinsa voitokkaan ja raskaan puolivälieräsarjan jälkeen. Maanantaina Joensuussa käynnistynyt välieräsarja oli Turkuun tultaessa tilanteessa 1-0, Jokipoikien hyväksi. Tänään oli TuTon vuoro voittaa ja näin ollen kotitaika Jokipoikia vastaan säilyi.

Ensimmäinen erä täysin TuTon

Ottelun ensimmäiseen erään tuli maanantain jatkoaikatappiosta sisuuntunut TuTo. Tämä oli havaittavissa heti aloituskiekosta lähtien, lukuun ottamatta Jussi Savolaisen laukomaa ylärimalaukausta 32 sekunnin kohdalla. TuTon Jarmo Jokila oli saanut otteluun takaisin jo runkosarjasta tutuksi tulleen sinisen kypärän (joukkueen pistepörssin johtaja) ja liekö tämä siivittänyt Jokilan suorastaan liekkeihin. Niin vakuuttavaa oli Jokilan ja koko kentällisen peli jo ensivaihdosta lähtien. Tämä oli näkyä tulostaululla jo 50 sekunnin pelin jälkeen Jokilan ja ketjutoveri Jussi Tapion päästessä yrittämään vuoron perään maalinedustalta avausmaalia. Jokipoikien maalilla Antti Ore aloitti pelin kuitenkin hyvin ja esti maalien synnyn. Painostus Jokipoikien päädyssä jatkui ja vierailijat pyrkivät horjuttamaan TuTon peliä kovilla taklauksilla ja fyysisellä pelillä, mutta tämä ei kuitenkaan toiminut päävalmentaja Pikkaraisen toivomalla tavalla. Toki Jokipojillakin oli omat paikkansa ja erittäin hyvällä pelipäällä ollut Jarno Koskiranta aiheutti ajoittain ongelmia Juho Santasen vartioimalle maalille. Koskirannan loistava oivallus kolmen minuutin kohdalla vapautti Samu Pitkäsen puolittaiseen läpiajoon, mutta Pitkäsen yritys päättyi yli maalin. Muutama seuraava minuutti eteni tasaisissa merkeissä, kunnes ajassa 6.40 Tero Forsellille siunaantui loistava maalintekopaikka Martin Tuomisen poikittaissyötöstä. Maalivahti Ore oli jälleen valppaana maalillaan ja torjui Forsellin laukauksen. Ensimmäinen ylivoimapeli nähtiin ajassa 7.44 Luke Sellarsin kampitusjäähyn myötä. Kotijoukkueen erikoistilannepelaaminen lähti loistavasti käyntiin ja pakkopeli pyöri saumattomasti Jokipoikien alueella. Oreen vartioimalla maalilla nähtiin lukuisia tilanteita, joista vaarallisimmiksi muodostuivat Jokilan tolppalaukaus Tuomisen syötöstä ja Arttu Virtasen unelmapaikka maalin edestä. Ore kuitenkin jatkoi vakuuttavia otteitaan maalilla tolpat apunaan ja avausmaali antoi yhä odottaa itseään. Peli rauhoittui hieman TuTon ylivoiman päätyttyä ja seuraava todellinen maalipaikka nähtiin Santasen maalilla ajassa 11.00 Koskirannan ajaessa röyhkeästi maalille. Santanen kuitenkin pysäytti Koskirannan lähentely-yrityksen tylyllä tavalla kopatessaan kiekon hienosti hanskaansa. Tilanteen perään iski TuTo Jokilan ja Tapion voimin ajassa 11.56 ja lätty oli pussissa ensimmäistä kertaa. Jokila karkasi laidalta puolittaiseen läpiajoon ja antoi loistavan poikittaissyötön Tapiolle, joka laukoi. Ore kykeni pysäyttämään laukauksen, mutta kiekko lipui maaliin oman puolustajan jalkojen kautta. TuTo jatkoi maalin jälkeen samanlaisella draivilla, tosin vaarallisia tilanteita ei juurikaan nähty. 15 minuutin kohdalla syntyi vierailijoiden ensimmäisen erän paras maalipaikka. Sellars laukoi viivasta ja Santanen torjui kiekon eteensä. Irtokiekossa ensimmäisenä paikalla oli kukas muukaan kuin Koskiranta, jonka maalintekoaikeet Santenen esti huikealla jalkatorjunnallaan. Erä eteni kohti loppuaan ja viime minuuttien parhaat paikat syntyivät Jokipoikien Heikki Puustiselle läpiajon merkeissä ja TuTon Tero Forsellille, mutta maalivahdit jatkoivat huikeita otteitaan. Näin tauolle mentiin ainoastaan kotijoukkueen yhden maalin johdossa.

TuTo ahdingossa

Toiseen erään tuli kuin uudesti syntynyt Jokipojat. Jo 20 sekunnin pelin jälkeen Matti Näätäselle tarjoutui loistava tasoituspaikka, mutta Santanen pysäytti laukauksen kilvellään ylänurkasta. Erän ensimmäinen pelikatko tapahtui ajassa 21.18 ja katko syntyi Jokipoikien tasoitusmaalista. Ville Väänänen avasi syötöllä kiekon Pitkäselle, joka vapautti Koskirannan puolittaiseen läpiajoon. Koskiranta viimeisteli varmasti nostaessaan rystypuolelta kiekon grogilasin korkuisena yli Santasen patjojen ja tilanne oli tasan. Maalin jälkeen TuTolle tarjoutui ylivoimapeli, mutta ylivoima ei toiminut ja vaaralliset maalipaikat jäivät uupumaan. Ylivoiman jälkeen TuTon peli sekosi täysin. Vaihdot venyivät liian pitkiksi, liike loppui ja vierailijoiden maalit jäivät syntymättä ainoastaan loistavasti pelanneen Santasen ansiosta. Molemmat joukkueet saivat myös ylivoimamahdollisuuksia, mutta erikoistilannepelaaminen (nimenomaan ylivoima) oli surkeaa. Jokipojat jatkoi pyöritystään, mutta tulosta ei syntynyt millään. Vuoron perään maalintekoa pääsivät yrittämään mm. vierailijoiden Koskiranta, Mäkiaho ja Näätänen, mutta Santanen jatkoi uskomatonta jalkatorjuntojensa sarjaa ja loput laukaukset suuntautuivat ohi tai yli maalin. Tuomareiden linja tuntui karkaavan käsistä sitä pahemmin, mitä edemmäksi peli eteni ja tästä kärsi vain ja ainoastaan TuTo. Isäntien onneksi Jokipoikien ylivoimakuvio oli hyvin mielikuvitukseton ja TuTon alivoimanelikon oli helppo pysäyttää Jokipoikien ylivoimayritykset.

TuTo iski tarvittavat maalit

Ottelun kolmas erä lähti liikenteeseen selkeästi varovaisemmissa ja maltillisemmissa merkeissä kuin kaksi ensimmäistä, varmastikin pitkälti tulostaululla olleen 1-1 tilanteen vuoksi. Toisen erän päätteeksi jatkunut Jokipoikien ylivoimapeli pyöri hyvin, mutta Santanen pysäytti varmasti maalilleen syntyneet tilanteet. Ylivoiman jälkeen Jokipojat oli hieman aktiivisempi osapuoli, mutta Santanen jatkoi varmana tolppien välissä. TuTolla oli myös omat paikkansa ja isännät käyttivätkin tilaisuutensa vastustajaansa paremmin hyödyksi. Ajassa 44.35 tämä näkyi myös tulostaululla. Ilkka Saarela pelasi kiekon Tuukka Pulliaiselle, joka jatkoi kiekon p-pisteellä odotelleelle Virtaselle ja Virtasen laukaus upposi helpohkon näköisesti Oreen jalkojen välistä maaliin. Vierailijat eivät kuitenkaan lannistuneet ja Jokipoikien Keränen pääsi laukomaan terävästi, mutta sama virsi soi, Santanen torjui. Ajassa 47.11 Jokipojille syntyi todellinen tasoitusmahdollisuus. Keränen laukoi jälleen terävästi ja irtokiekossa ensimmäisenä kiinni ollut Tomi Karlsson pääsi laukomaan heti perään kohti puolityhjää maalia, mutta Santanen venytti uskomattomasti patjansa kiekon eteen. Tilanteita nähtiin myös toisessa päädyssä, mistä esimerkkinä toimi Christoffer Dahlan napakka laukaus siniviivalta, joka aiheutti yllättäviä ongelmia maalivahti Oreelle. Ore torjui kuin torjuikin laukauksen ja lisämaaleilta säästyttiin, toistaiseksi. Erän puolivälin ylityttyä tuomarilinja yllätti jälleen negatiivisessa mielessä, sillä TuTon Jokila kaadettiin ensin törkeästi Jokipoikien maalinedustalla ja heti perään TuTon Tapiolle vihellettiin jäähy käsittämättömästi korkeasta mailasta. Näin tuomarit loivat vieraille tasoitusmahdollisuuden, jonka kaikkien onneksi TuTo kesti. Ottelussa edukseen esiintynyt kotijoukkueen järkäle Ville Peltosuo karkasi siirretyn rangaistuksen aikana läpiajoon, Jokipoikien Harri Huohvanaisen ottaessa väkivaltaisuusjäähyn Markus Laineen telomisesta. Peltosuo ei kuitenkaan onnistunut viimeistelyssä ja edessä oli ylivoimapeli. Kotijoukkueen pakkopeli lähti pyörimään hyvin ja ajassa 53.46 Huohvanaisen typerä jäähy nousi arvoon arvaamattomaan. Markku Vuorisalo sai viivaan syötön Forsellilta ja laukoi. Kiekko pysähtyi Oreen patjoihin ja maalinedustaruuhkan päätteeksi kiekon survoi maaliin suoraan ilmasta Tuominen. 3-1. TuTo pyrki käyttämään maalin jälkeisen momentuminsa hyväksi ja pirteästi esiintynyt Virtanen oli lähellä lisätä johtoa yllättävällä laukauksellaan. Kiekko jäi kuitenkin jonnekin Oreen varusteiden alle ja kotijoukkueen kahden maalin johtoasema pysyi ennallaan. Vain pari minuuttia edellisestä ja Jokipoikien jäähyboksin ovi aukesi jälleen. Koskiranta joutui roikkumaan kiinni kohti maalia edenneessä Peltosuossa ja sai kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä. TuTo lähti pelaamaan ylivoimaa viisaasti ja pyrki vain pitämään kiekkoa hallussaan. Tämä sujuikin varsin hyvin ja Jokipoikien päävalmentaja Pikkarainen pääsi käyttämään aikalisää hyödykseen vasta ajassa 58.28. Pikkarainen päätti ottaa maalivahdin pois ja näin Jokipojat otti kentälle viidennen pelaajan, Koskirannan vielä istuessa jäähyllä. Pikkaraisen ohjeet toimivat ajassa 58.48 Puustisen iskiessä kavennuksen. Tilanteessa Santanen torjui ensin loistavasti Häikiön ja Huohvanaisen laukaukset, mutta ei ennättänyt mitenkään Puustisen lähettämän laukauksen eteen. Kavennusmaalin jälkeen Jokipojat haki edelleen maalia ilman maalivahtia ja tämä kostautui. Ville-Matti Koponen riisti loistavasti kiekon keskialueella itselleen, spurttasi Jokipoikien päätyyn ja niittasi ratkaisuosuman tyhjään maaliin vieraiden puolustuksen estelyistä huolimatta. Maalin jälkeiset 18 sekuntia pelailtiin loppuun ja TuTo tasoitti 4-2 voitollaan ottelusarjan lukemiin 1-1. Sitten palkintojenjakoon.

Kotijoukkueen Leijona-pelaajaksi valittiin kovasti taistellut nuori puolustaja Antti Teerimäki. Veikkauksen pronssisella tähdellä palkittiin Jokipoikien selkeästi paras pelaaja Jarno Koskiranta, hopeisella TuTon Markus Laine ja kultaisella niin ikään TuTon Martin Tuominen.

Yläkerran lehdistötilaisuudessa molemmat valmentajat olivat tyytyväisiä pelilliseen esitykseen. Niukkanen oli todella tyytyväinen ensimmäisen erän antiin TuTon osalta, pettynyt toiseen erään ja tyytyväinen kolmannen erän kärsivälliseen ja maltilliseen peliin. Suurimmat kiitokset Niukkaselta sai täysin ansaitusti Juho Santanen. Vieraiden valmentaja Jarno Pikkarainen näki joukkueensa esityksen kokonaisuudessaan kohtuullisena, mutta totesi, että näin hyvää ja kokenutta vastustajaa vastaan kohtuullinen peli ei vain yksinkertaisesti riitä. Pelin ratkaisuna Pikkarainen näki kotijoukkueen onnistuneen ja Jokipoikien epäonnistuneen erikoistilannepelaamisen.

Välieräsarja jatkuu nopealla tahdilla, sillä perjantaina pelataan Joensuussa ja heti perään lauantaina jatketaan jälleen Kupittaalla. Lauantaina siis viimeistään kaikki paikan päälle, kannustamaan TuTo finaaleihin.